به نام خدا
برای یادگیری و تسلط بر مکالمهی زبان عربی باید از قالبهای آماده و صحیح استفاده کرد و با دقت قوانین و قاعدهها را بر این قالبها پیادهسازی نمود؛ این عمل باعث میشود که بهتدریج به مکالمهی زبان عربی مسلط شوید و بتوانید با هر عربزبانی بهصورت فصیح صحبت کنید.
یکی از این قالبها، حوارهای فصیح ای است که خدمتتان در درسهای مختلف بیان خواهم کرد.
الحوار (للحفظ)
الدرسُ الثالث
تِلمیذ جَدید
سِراج: أنا تلمیذٌ جدیدٌ. اِسمی سِراج
سمیرة: أهلاً سِراج . اِسمی سَمیرَة
سِراج: أهلاً سَمیرة.
سمیرة : هَل أنتَ نَیجیریّ؟
سِراج: نَعم، أنا نَیجیریّ.
سراج: وَ هَل أنتِ نَیجیریّة؟
سمیرة: لا.
سراج: ما جِنسِیَّتُک؟
سمیرة: أنا غانیَّة.
نکته: مبتدا و خبر یک جملهی اسمیه هستند و مبتدا باید معرفه و خبر نکره ذکر میشود. مانند حوار بالا: أنا تلمیذٌ. در اینجا «أنا» مبتدا و معرفه است و «تلمیذٌ» خبر و نکره است و یکی از نشانههای نکره تنوین گرفتن است که در اینجا خبر تنوین گرفته است.
مبتدا و خبر در مواردی باید باهم تطابق داشته باشند و اگر خبر مبتدا، مفرد و مشتق باشد از دو جهت با مبتدا مطابقت دارد منظور از مشتق در اینجا یعنی اسم فاعل اسم مفعول و صفت مشبهه است.
1- نوع (جنس): یعنی اگر مبتدا بهصورت مذکر یا مؤنث بکار رود خبر نیز به همانگونه خواهد بود. مثال : أنتِ نیجیریّة ، أنتَ نیجیریّ
2- یعنی اگر مبتدا بهصورت مفرد، مثنا یا جمع باشد خبر نیز به همانگونه خواهد بود مانند أنتَما معلمانِ. و اگر مبتدا از جمعهای غیر عاقل باشد خبر آن میتواند بهصورت مفرد مؤنث ذکر شود. الجبالُ عالیّة یا الجبالُ عالیاتٌ.
التدریب:
حوِّل کما فی الأمثلة:
- أنا نیجیریّ ....... أنا نیجیریّة.
- أنتَ مُدَرِّس ....... أنتِ مُدَرِّسة
علی الطالب أن یُکمل:
- أنتَ مالزی ------»
- أنا تلمیذ -------»
- أنتِ مُعَلُّمَة ------»
- المُدَرَّسُ جَدید ------»
- أنتَ عَربیّ ------»