به نام خدا

چند روزی درگیر مطالعه بودم، خیلی از ساعت روز را وقت مطالعه مفید می­کردم و عقیده ام این بود که زمان و وقت با ارزش تر از آن است که آن را صرف مطالعه کتاب های بی هدف و اساس کنم، تا حالا شاید دیده باشید که یک سری کتاب های بیهوده در کتابفروشی­ها وجود دارد و میتوان از غباری که روی آن، جا خوش کرده فهمید که تنها فایده­ی آن کتابها، فقط برای پرکردن قفسه کتاب است نه بیشتر.

در محصل تحصیلم، یک کتابخانه عمومی که مخصوص علم آموزان بود وجود داشت و جایگاه مخصوصی را برای مطالعه شخصی خود، مهیا کرده بودم، از حجره شخصی­ام به سمت کتابخانه حرکت کردم و بر روی برف­هایی که یخ زده بودند و صدای جذابی می دادند راه رفتم و درب کتابخانه را باز کردم، حوالی ساعت 9 شب بود. وقتی وارد کتابخانه شدم دیدم یکی از اساتید بر صندلی زرد رنگ چوبی نشسته و با مطالعه عمیق خود، فضای کتابخانه را گرم کرده بود، به آرامی سلام کردم و سرش را بلند کرد و گفت سلام علی، خوش آمدی. رفتم بر جایگاه شخصی خود نشستم، کتابم را باز کردم و به کمک و همراهی مدادنوکی شروع به مطالعه با صدای آرام کردم. خیلی نگذشت که استاد گفت علی جان، لطفا آهسته مطالعه کن، زمزمه­ی مطالعه­ات تمرکز مرا بهم ریخته است در پاسخ به ایشان عرض کردم چشم استاد اما چه کنم که این شیوه­ی مطالعه­ی من است.

استاد گفت علی جان تشریف بیار اینجا تا با هم کمی گفتگو کنیم. ایشان شیوه­های مطالعه را به صورت کلی برایم بیان کرد و از آن روز به بعد تمام شیوه­های ایشان را پیاده سازی کردم و برای اطلاع بیشتر از این شیوه­ها به سراغ سایر اساتید رفتم و از هر کدام نکات مهمی را یاد گرفتم و حالا می­خواهم یکی از این شیوه­ها و نکات را به شما عزیزان و زبان­آموزان بیان کنم.

یکی از نکات بسیار مهم در خصوص مطالعه بهتر، ساکت خواندن است. ساکت خواندن یعنی باید به شکلی مطلب را مطالعه کنید که صدای از حنجره­ی شما خارج نشود.

خیلی از زبان­آموزان عادت­هایی را دارند و این عادت ها به این منزله نیست که کامل و بدون نقص باشد ولو اینکه نتایج نسبتاً مناسبی را برای شخص داشته است. یکی از این عادت­های اشتباه با صدا مطالعه کردن است. شاید فکر کنید مطالعه کردن با صدا خیلی بهتر و اثرگذار­تر است ولی این فقط یک توهم است، نمیخواهم پایه­های فکری شما را مشوش کنم ولی این عادت از اصول مطالعه­کردن موثر نمی­باشد، تمرکز در مطالعه امر مهمی است و اگر تمرکز در مطالعه نباشد مطالعه، مفید نخواهد بود و کوچک ترین صدا باعث از بین رفتن تمرکز در هنگام مطالعه خواهد شد و اگر صدای شما در هنگام مطالعه وجود داشته باشد تمرکز ذهنی شما را از بین می­برد و باعث می­شود که مطلب را به صورت کوتاه مدت حفظ کنید ولی بعد از چند روز، مطلب به تدریج از ذهن پاک می­شود. مطالعه بدون صدا تمرکز را افزایش می­دهد و باید با دو چشم خود مطلب را مطالعه کنید که در این صورت، سرعت مطالعه چشمی شما باید متوسط باشد. اگر سرعت چشمی شما زیاد از حد مجاز باشد مطلبی در ذهن شما ثبت نمی­گردد و اگر هم خیلی آهسته باشد افکار متفاوت و خیال پردازی­های عجیب در ذهن شما نقش می­بندد و این امر باعث می­شود که تمرکز شما دوباره از بین برود. اما سرعت متعادل که نه زیاد باشد و نه خیلی آهسته، باعث افزایش تمرکز و ثبت مطالب خوانده شده در ذهن می­گردد.

این یکی از نکاتی است که استاد بنده در کتابخانه برایم بیان کرد. از آن روز تمام مطالعات خودم را به صورت ساکت و بدون هیچ صدایی خواندم و تأثیر این مطلب را در بسیاری از شاگردان و زبان­آموزان دیدم

چشمان شما ورودی اطلاعات خوبی برای ذهن هستند و قبل از سخن گفتن باید خوب ببینید، سپس گوش کنید و در آخر صحبت کنید.

یک کودک قبل از اینکه صحبت کند، تمام اطراف خود را با دو چشم خود می­بیند و با دو گوش خود صداهای مرتبط را می شنود و به مرور زمان با دیده­ها و شنیده­های موجود در ذهن خود شروع به سخن گفتن می­کند.

این امر باعث می­شود به تدریج به زبان مادری خود بدون اطلاع از قائده و حروف الفباء و ... صحبت کند. بنابراین این مسئله از زبان­آموزان برای یادگرفتن زبان دوم بخصوص زبان عربی مستثناء نیست و یک عمل مهمی است که هر زبان­آموز باید آن را به خوبی اجرایی نماید در نتیجه عزیزان، مطالعه خود را بدون هیچ صدایی بخوانید، اگر در اتاق مطالعه هستید هیچ کسی نباید متوجه شود که در اتاق مشغول مطالعه هستید.

این مسئله باعث می­شود مطالب را درک کرده و در ذهن خود ثبت کنید و دیگر خودتان را برای حفظ کردن لغات به زحمت نیندازید.

موفق باشید.