به نام خدا

 

اهمیت توصیف کردن را میتوانیم از کتیبه ها در درون غارها یا بر روی کوه ها و ... در یابید. احتمالا تا حالا در کتاب های تاریخی یا در رسانهای اجتماعی و یا در مطبوعات مختلف در حوزه باستان شناسی، دیده و شنیده اید که انسان های نخستین، برای اینکه مطالب خود را به مخاطبشان یا به نسل های بعدیشان بفهمانند، بر روی درختان، کوه ها نقاشی های متفاوتی از اتفاقات اطراف خود می کشیدند تا مخاطب متوجه شود که چه اتفاقی افتاده است. این عمل و فهماندن با توصیف کردن محقق می شود؛ که مهم ترین و موثر ترین راه برای برقرار کردن یک گفتگو و ارتباط با اطرافیان، عمل ذاتی توصیف کردن می باشد.

مطالعات باستان شناسی نشان می دهد که تصاویر و نقوش موجود در غارها، عموماً به دو گروه کلی تقسیم بندی می شوند. یک گروه را می توان نقوشی دانست که انسان، روی صخره ها و سنگ ها ترسیم کرده و صرفاً این عمل را بر اساس ذوق و قریحه هنری خود و بازتاب دنیای اطرافش در شب های بلندی که در غارها سپری می کرد دانست. گروه دوم این نقوش دارای مفاهیم آئینی و آماده شدن برای شکار هستند که به اطرافیان خود می فهماندند که باید چه کاری را انجام دهیم تا زندگی خود را به خوبی ادامه دهیم.

این نقاشی ساخته‌وپرداخته یک ذهن خیالی نیست بلکه بیان‌کننده یک اتفاق زنده است.


به‌خوبی به این تصویر نگاه کنید. فردی که این نقاشی رو کشیده است نه اطلاعی از اسم وسیله‌ای که در دستش هست دارد و نه اطلاعی از اسم سه حیوانی که در حال فرار هستند دارد بلکه، تنها این را می‌داند که به کمک وسیله‌ای که در دست دارد می‌تواند یکی از آن حیوانات را بُکشد و از گوشت بدن آن‌ها میل کند تا احساس گرسنگی که در وی به وجود آمده از میان برود و نقاش، تمام این نکاتی که بیان کرده‌ام را در یک قالب عکس به نمایش گذاشته است.

توصیف کردن یا به‌وسیله‌ی اشارات و حرکات دست‌وپا است که نمونه‌ی بارز آن، نقاشی‌های درون غارها می باشد و یا توصیف کردن به‌وسیله‌ی زبان و تکلم است که برای محقق شدن این دسته از توصیف کردن، نیاز است که نام وصف‌ها و ویژگی‌های آن‌ها را به‌طور کامل بدانیم تا بتوانیم هدف این نوع از توصیف کردن‌ها را به‌خوبی محقق سازیم به‌طور مثال بدانیم که خیار شور چه صفت و ویژگی خاصی دارد؟

اسم خیار شور را نیاز نیست بدانیم بلکه مهم این است که به‌طور کامل از صفت و ویژگی‌هایش مطلع باشیم.

توجه داشته باشید که ما نمی‌خواهم مثل انسان‌های نخستین در یادگیری یک‌زبان عمل کنیم چراکه ما صفت‌ها و لغت‌ها را به‌خوبی میدانیم و از آن اطلاع کافی داریم و کاملاً با آن‌ها ارتباط چندساله برقرار کرده‌ایم، ولی نقشه‌ی عملی ما در آموزش به‌گونه‌ای است که زبان‌آموز باید بعد از یادگیری قواعد و نام صفت‌ها، بتواند از اتفاقات اطراف خود توصیف و تعریف مفیدی را ارائه دهد.

Ø    قدم اول برای برقراری یک ارتباط به‌وسیله‌ی زبان عربی فصیح، توضیح و توصیف از اشیاء و اتفاقات اطراف است. زمانی که شما بتوانید از اشیاء و اتفاقات اطراف خود، توصیف و تعریف جامع و کاملی را ارائه دهید در آن زمان است که می‌توانید ارتباط و گفتگوی خوبی را با لسان فصیح برقرار کنید.

اولین قدم برای توصیف کردن، درک اشیاء و اتفاقات است که به‌وسیله‌ی دیدن و شنیدن محقق می‌شود؛ بنابراین باید اول خوب ببینید، خوب بشنوید و خوب لمس کنید تا بتوانید در مورد جریانات و اشیاء اطراف، خوب صحبت کنید و آن‌ها را توصیف کنید.

کثرت این عمل باعث تکلم به زبان عربی فصیح خواهد شد. چراکه اکثر گفتگوهای ما با اطرافیانمان، همین توصیفات از اتفاقات و اشیاء اطرافمان است و در اکثر گفتگوها یا از آب‌وهوا صحبت می‌کنیم یا از قیمت‌های اجناس در بازار یا مدل و کیفیت‌های اجناس، اعم از لباس، ظروف، وسایل منزل و ...، یا از موقعیت فعلی خودمان و ترافیک شهر یا از طمع غذاها و مزه نوشیدنی‌ها و صدای پرندگان بر بالای یک درخت سرسبز یا دود سیاه یک کامیون در سطح شهر و یا از یک موتورسوار که در روزهای سرد زمستانی برای تأمین احتیاجات خانواده‌ی خود، کار می‌کند.

اگر بتوانید از همه‌ی این جریانات و اتفاقات اطراف خود به‌خوبی توصیف و تعریفی داشته باشید به‌راحتی می‌توانید به زبان موردعلاقه‌ی خودتان صحبت کنید.

برای محقق شدن این امر مهم، لازم است یک نکته مهم را خدمت شما بیان نمایم:

توصیفات به دو بخش مهم تقسیم می‌شوند:

ü    بخش اول: توصیف‌های ساده یا گذرا هستند که به کمک چشم و مشاهدات تولید می‌شوند. این دسته از توصیفات فقط توسط نگاه ما تولید می شود و میزان کیفیت آن‌ها در این است که ما چه قدر به اشیاء نگاه کرده و دقت نگاه ما چند درصد بوده است؟

ü    بخش دوم: توصیف‌های پیچیده و عمیق می‌باشند که از تمامی حواس پنجگانه استفاده می‌شود تا به این وسیله، بتوانیم توصیف دقیق و جامعه‌ای را ارائه دهیم.

این تقسیمات، بستگی به نوع عملکرد و توجه ما به اشیای اطرافمان دارد.

برای یک توصیف مناسب، ابتدا شیء را به‌خوبی ببینید و بعد مواد تشکیل‌دهنده‌ی آن‌ها  را استخراج‌کنید؛ یعنی چه چیزی باعث شده و باهم مخلوط شده که این شیء موردنظر تشکیل‌شده است. شکل هندسی این شی چیست؟ آیا مکان قرار گرفتنش نسبت به ما نزدیک یا دور است؟ رنگ‌بندی آن چیست؟ و کلی صفت‌های دیگر را می‌توانید بررسی نمایید. هر چه قدر، دقت شما نسبت به اطراف خود زیاد باشد توصیف شما کامل‌تر خواهد بود و هر چه قدر، توصیفات کامل باشد، تکلم و توانایی صحبت کردن به ‌وسیله‌ی زبان عربی باکیفیت بالا خواهد بود. کثرت این سخن گفتن‌ها در یک موضوع خاص و کوتاه، مقدمه‌ای برای صحبت کردن و سخنرانی کردن در یک موضوع بلند و مفصل است پس این امر را خیلی جدی بگیرید.

موفق و سربلند باشید.