به نام خدا

هر چه قدر شرایط نامناسب و اصول بی‌پایه و اساس برای زبان‌آموز وجود داشته باشد او را محدود می‌کند و از آزادی کامل در محیط آموزشی سلب می‌نماید و مانع رشد وی می شود. موارد زیادی در مسیر آموزشی وجود دارد که مانع رشد زبان آموزان خواهد شد و زبان آموزان باید قبل از ورود به محیط، کاملاً از آن‌ها آگاه شوند. یکی از ابزارهایی که گاهی برای رشد علمی استفاده می‌شود و گاهی هم مانع رشد زبان آموزان خواهد شد فرهنگ لغت‌ها هستند که با وسیع بودن دایره لغات، باعث یک توهم سمّی برای زبان آموزان می‌شود و به‌تدریج مانع رشد زبان آموزان میگردد.

چاقو یا همان کادر میوه‌خوری برای قطعه‌قطعه کردن میوه‌ها استفاده می‌شود و همین ابزارِ مفید، ممکن است سبب قتل یک انسان شود؛ بنابراین در نظر داشته باشید که ابزارهای آموزشی، هم مانع رشد و هم مایع رشد علمی، در محیط آموزشی هستند.

زبان آموزان نباید متوقف بر فرهنگ لغت‌ها شوند چراکه توقف کامل باعث محدودیت در مسیر یادگیری خواهد شد. استفاده از فرهنگ لغت‌ها بدون تدبیر و در بلندمدت، برای زبان‌آموز خسته‌کننده است که نتیجه‌ی این خستگی، باعث سرگردانی در حوزه آموزش می شود که این سرگردانی مقدمه‌ای برای رها کردن محیط آموزشی است.

فرهنگ لغت‌ها همانند یک ماده خشک و مواد اولیه یک کارخانه هستند که باید این مواد را وارد خط تولید بکنیم تا بتوانیم از آن بهره‌برداری مفیدی داشته باشیم در غیر این صورت مواد اولیه شما، هر چه قدر هم که زیاد باشد ولی وارد خط تولید نشود فایده‌ی چندانی برای شما ندارد و باعث مسمومیت‌های آموزشی می‌شود.

بنابراین زبان‌آموز در مسیر یادگیری عربی، نباید محدود به فرهنگ لغت‌ها شود بلکه باید این کتاب‌ها را ابزاری برای رشد علمی قرار دهند.

زبان‌آموز هر چه قدر دایره لغاتش زیاد باشد ولی نتواند جملات مفید و کاربردی را با این لغات درست نماید این لغت‌ها برای او فایده‌ی چندانی ندارد چراکه نمی‌تواند به‌راحتی از لغات انباشته‌شده در ذهن خود استفاده کند. از همین رو باید زبان‌آموز در کنار آموزش لغات، به‌طور موازی از آن‌ها در عالم واقع و در تعامل با اطرافیان خود استفاده کنند؛ یعنی درواقع، محتوای فرهنگ لغت‌ها باید از مسیر تئوری خارج و در مسیر تعاملات و ارتباطات، کاربردی و اجرایی شوند.

زمانی که دانش آموزان سال اول ابتدایی دو حرف از حروف الفبای فارسی را یاد می‌گیرند می‌توانند یک کلمه مفیدی را بیان کنند مثل زمانی که حرف (الف) و (ب) را فراگرفته‌اند و به‌راحتی کلمه بابا و یا کلمه آب را می‌نویسند.

بنابراین اگر قصد دارید که از فرهنگ لغات به‌صورت خام برای افزایش دایره لغات خود استفاده کنید بهتر است فرهنگ لغت نخوانید. کاربرد فرهنگ لغت‌ها برای این نیستند که ما دایره لغت خودمان را افزایش دهیم بلکه آن‌ها ابزاری هستند تا بتوانیم بر تمام زوایای زبان عربی مسلط شویم و از آن‌ها جملات زیادی را درست کنیم که این جملات باعث ارتباط و تعامل با عرب‌زبانان در کشورهای مختلف عربی خواهد شد.

 

 و اما حرف آخر

فرهنگ لغت را به‌عنوان یک ابزار به‌صورت کاربردی بخوانید.


دانلود مقاله
حجم: 312 کیلوبایت